Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Штучний інтелект: приклади використання та фантастичні сценарії майбутнього

[17:10 20 апреля 2023 года ]

Штучний інтелект (AI) — це область комп'ютерної науки, яка займається створенням спеціальних комп'ютерних систем та алгоритмів. Вони відрізняються здатністю виконувати завдання, що потребують інтелектуальних здібностей, таких як розпізнавання образів, навчання, планування, прийняття рішень та спілкування.

 

Де використовують штучний інтелект

Штучний інтелект розпочали використовувати ще у 60-х роках минулого сторіччя. З того часу штучний інтелект продовжує розвиватися та знаходити нові сфери застосування, такі як автономні транспортні системи, медична діагностика, фінансові аналітичні системи. AI широко використовують у комп’ютерних технологіях, при створенні математичних моделей ігор, наприклад увіпказино. Найпоширеніші приклади сучасного використання ШІ: 

  • голосові помічники, такі як Siri, Alexa, Google Assistant, які можуть відповідати на запитання користувачів, запускати програми та виконати безліч інших завдань;
  • самокеровані автомобілі використовують машинне навчання та комп'ютерний зір для розпізнавання дорожньої ситуації, прийняття рішень, про маневрування;
  • системи рекомендацій на сайтах використовують способи машинного навчання для пропозиції користувачам релевантного контенту і товарів, ґрунтуючись на їх перевагах та поведінці;
  • чат-боти можуть підтримувати діалог з користувачами та вирішувати прості завдання, такі як бронювання квитків або замовлення їжі;
  • системи комп'ютерного зору можуть розпізнавати особи, образи та об'єкти на фотографіях та відео, а також проводити аналіз зображень для різних цілей, таких як безпека, медицина.

 

Фільми про штучний інтелект

У фільмах є багато варіантів, як штучний інтелект може впливати на наше життя в теперішньому та майбутньому. Існує поширена думка, що він може змінити світ та наше місце у ньому. Якщо ви ніколи не вдавалися в питання, подивіться фільми про AI, такі як: 

  • “Ігри розуму” (The Imitation Game) — фільм, заснований на реальних подіях, що розповідає про те, як Алан Т'юрінг розшифровував німецькі коди під час Другої світової війни за допомогою електромеханічної машини Enigma, яку можна назвати одним із попередників штучного інтелекту.
  • “Той, що біжить по лезу” (Blade Runner) — фільм-фантастика про детектива, що та знищує кіборгів, названих “реплікантами”;
  • “Матриця” (The Matrix) — фільм-фантастика в чотирьох частинах. Фільм-легенда, про те, як люди живуть у віртуальному світі — Матриці, створеному штучним інтелектом, який використовує їх як джерело енергії.
  • “Штучний розум” (A.I. Artificial Intelligence) — фільм Стівена Спілберга, що розповідає історію робота-хлопчика, на ім'я Девід, який шукає свою долю у світі, де люди не завжди добрі до роботів.
  • “Чорне дзеркало” (Black Mirror) — це антологійний науково-фантастичний телесеріал, створений британським телеведучим та письменником Чарлі Брукером. У кожній серії серіалу розповідається окрема історія, що проходить у різних альтернативних реальностях та пропонує глядачеві задуматися про вплив технологій на наше життя.
  • серіал “Дикий захід” (англ. Westworld) — це науково-фантастичний телесеріал, від HBO про еволюцію андроїдів, які спочатку були лише іграшками для людей, а потім усвідомили, хто вони є насправді, та вирішили змінити світ. Серіал дає можливість глядачеві замислитись над питаннями штучного інтелекту, моралі та етики відносно обробки інформації та прав людини.

Технологічний розвиток неможливо спинити, тож людям варто зосередитись на екологічному та усвідомленому використанні технологій.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.